Producten Kies een categorie

Basische recepten

Alka® receptenboekjebasische recepten

Download hier het Alka® receptenboekje en laat u inspireren door enkele nieuwe basische recepten. Daarnaast vindt u ook belangrijke informatie omtrent basische en verzurende voedingsmiddelen. Smakelijk!

 

 

 

 

Alka Greens receptenboekjeGezond bakplezier met Alka® Greens

Een enthousiast team van Alka® medewerkers heeft tijdens de coronacrisis in de keuken gestaan. Ze hebben naast lekkere smoothies ook andere smaakvolle gerechten met Alka® Greens gemaakt, zoals ontbijt, lunch of voor tussendoor.

We zouden het nu erg leuk vinden als jij de komende weken met deze gezonde recepten aan de slag gaat! En laat je ons dan weten of het een succes is geworden?

Klik hier om het Alka® Greens receptenboekje te downloaden of kijk hieronder voor Alka® Greens recepten:

lijn

Groene Griekse yoghurtgroene griekse yoghurt

Snel een voedzaam ontbijt

Ingrediënten per portie

  • 200 ml Griekse yoghurt
    • 1 zakje Alka®Greens
    • 1 handje muesli of havervlokken
    • 1 el lijnzaad
    • 1 portie vers fruit naar keuze
    • 1 el ongebrande noten

Bereiding

Meng de yoghurt met Alka® Greens tot een mooi glad geheel.
Versier dit ontbijt met jouw favoriete muesli, lijnzaad, noten en vers fruit.

VARIATIETIP:
Bestrooi met wat gemalen rozenblaadjes, geroosterde
pompoenpitjes of zonnebloempitjes.

Wist je dat in noten zoals cashew-, hazel- en walnoten, maar ook in pompoen- en zonnebloempitjes het mineraal koper zit? En dat koper één van de immuunversterkers is? Hoewel noten onder verzurende voedingsmiddelen vallen, hebben we hun belangrijke voedingsstoffen wel degelijk nodig. Ze bieden een goede bron aan eiwitten en zitten vol goede onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten die goed voor je zijn. Ook zitten ze boordevol vitaminen, vezels en mineralen. Dat in combinatie met een Alka® Greens yoghurt ontbijt heb je al een zeer goede start van de dag!

 

 

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Notenpasta kaneelbroodNotenpasta kaneelbrood (c) Rineke Dijkinga

Laat je brein niet verhongeren, voorkom insulineresistentie

Ingrediënten:

  • 300 g notenpasta of gemengde noten en pitten*
  • 4 eieren
  • 5 gram baking soda
  • 4 gram agar agar** (zie bij tip 2 onder bereiding)
  • 3-4 gram Keltisch zeezout
  • 100 g volle yoghurt of kwark
  • 5 gram kaneelpoeder
  • 3 gram nootmuskaat
  • snufje gemalen kruidnagel
  • 35-40 ml olijfolie
  • 15 gram psyllium** (zie hiervoor bij tip 2 onder bereiding)

*Dit brood volledig met notenpasta maken is een dure aangelegenheid. Maak het bijvoorbeeld met 150 gram notenpasta en 150 gram gemalen noten.(liever zonder walnoten ivm de oventemperatuur van 140 graden)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm (24 x 14 cm)met bakpapier. Als je noten gebruikt doe je deze in de foodprocessor en maal ze heel fijn. Als je lang genoeg doormaalt worden ze wat vettig. Klop de eieren los met een mixer en klop dan de baking soda, het zout en de agar agar erdoor. Daarna voeg je ook de notenpasta/gemalen noten toe met de rest van de ingrediënten. Mix alles nog even goed door elkaar. Zet de oventemperatuur terug op 140 graden. Doe het beslag in de bakvorm en bak het brood in 40 minuten.

Tip 1: Per 100 gram bevat dit brood circa 380 kcal, 32 gram vet (5,5 verzadigd, 17 gram enkelvoudig onverzadigd en 6,5 gram meervoudig onverzadigde vetzuren), 7 gram koolhydraten waarvan 2,5 gram suikers, 13,9 gram eiwit en 4,5 gram voedingsvezel.

Tip 2: **als je dit brood eenmalig maakt hoef je de agar agar en psyllium niet perse te gebruiken. Maar als je regelmatig je eigen brood bakt of weinig brood eet, is het van wezenlijk belang dat je voldoende jodium krijgt. In dit brood wordt jodium geleverd door vooral de agar agar, de kwark en de eieren. Als je dit brood eenmalig eet hoef je ook de psyllium niet toe te voegen. Maar volg je bijvoorbeeld een paleo- of ketogeen dieet met weinig vezels erin, dan is het erg belangrijk het wel te doen. Dit brood bevat, zelfs met deze hoeveelheid noten en psyllium erin, een fractie van de vezels van normaal volkoren brood. Aangezien de sleutel van je gezondheid in je darmmicrobioom ligt is dat iets om veel aandacht aan te schenken. Kies daarom voor een heerlijk groentebeleg op dit brood. Ook erg lekker met geraspte wortel salade.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/notenpasta-kaneelbrood.html

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Indiase stoofpotIndiase stoofpot (c) Rineke Dijkinga

Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit.

Ingrediënten:

  • 500 gram spruitjes (of een andere harde seizoensgroente als sperziebonen, peulen)
  • 500 gram zoete aardappel (of pompoen, winterwortel)
  • 1 pastinaak
  • 3 eetlepels extra vierge kokosolie of olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5-2 theelepels gemalen kaneel
  • 1,5 theelepel garam masala*
  • 2 theelepels gemalen koriander*
  • 140-200 gram tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • peper, tamari of Keltisch zeezout

*Ook erg lekker; Chinese vijfkruidenpoeder in plaats van de Indiase Garam Masala. Neem dan liever 1 theelepel gember in plaats van koriander en gebruik een halve theelepel kaneel.

Bereiding

Maak de spruitjes schoon. Schil de zoete aardappels en pastinaak en snijd in blokjes, circa de helft groter als de spruitjes, anders worden ze te zacht. Doe dit in de stoompan en stoom in circa 15 minuten beetgaar. Verhit de kokosolie in een hapjespan, voeg de uien en knoflook toe en fruit deze circa 5 minuten. Voeg de specerijen, tomatenpuree en kokosmelk toe. Proef en voeg naar eigen smaak nog het een en ander toe aan specerijen, tamari, zout of peper. Je kunt een beetje boekweitmeel of kuzu toevoegen om de saus desgewenst iets dikker te maken of wat dunner door water toe te voegen. Voeg als de saus klaar is de gestoomde groenten toe, draai de warmtebron uit.

Serveertips: Met gekookte (naakte) haver- of gerstekorrels. Ook lekker op een boekweit pannenkoek of wrap. Serveer met een gepocheerd eitje, gebakken tempé of gestoomde kip. Lekker om er nog wat gehakte noten/(sesam)zaden/pitten over te strooien.

Tip: Gekookte haver- of gerstkorrels zijn heerlijke vervangers voor rijst. De glycemische lading van haver en gerst is veel minder  hoog dan van rijst. Zodoende ontregelt het onze bloedsuikerspiegel veel minder. Bovendien bevatten haver en gerst zogenaamde bèta-glucanen: stoffen die een bijdrage leveren aan een gezond cholesterol en mogelijk ook ontstekingen in de darm afremmen en het risico op lekke darmslijmvliezen verlagen.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/indiase-stoofpot.html

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

SelleriesaladeSelleriesalade (c) Rineke Dijkinga

Dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suikers & zout en allerlei E nummers.

Ingrediënten:

  • 500 gram selderijknol
  • 150-175 gram eigengemaakte rauw melkse hangop/yoghurt of kefir, anders Demeter, Pure Graze of Rauw Power zure zuivel*.
  • 2 flinke theelepels (honing) mosterd
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 a 2 eetlepels citroensap of appelazijn
  • 5 a 6 draaien peper uit de molen
  • 4 gram Keltisch zeezout
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel vloeibare biologische honing, wat erythritol of een koffielepel kokosbloesemsuiker.
  • eventueel iets van de volgende ingrediënten: fijngesneden peterselie, een paar walnoten, 1 zeer fijn gesneden Elstar appel, 1 zeer fijn geraspte wortel of wat biologische citroenrasp

* Natuurlijk kun je ook kiezen voor kokosyoghurt, dan krijgt deze salade een zoet in plaats van een fris/zuur accent.

Bereiding

Schil de selderijknol en maak er met een spiralizer dunne ‘spaghetti’ van (je kunt uiteraard ook een mandoline of keukenrasp gebruiken, snijden met een mes kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). Doe er direct wat citroensap door anders verkleurt het snel. Knip of snijd de spaghetti slierten eventueel nog wat korter. Je kunt het rauw verwerken maar ik vind het lekker om het een paar minuten te blancheren. Breng dan een pan water aan de kook, doe de selderij ‘spaghetti’ erin en blancheer ze kort. Giet het water af, spoel ze af en laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de selderij aan met de hieronder genoemde ingrediënten. Voeg naar eigen smaak iets meer van deze ingrediënten toe.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/sellerie-salade.html

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Rode bieten tartaar Rode Bieten Tartaar (c) Rineke Dijkinga

Een gezonde versie van je lever

Ingrediënten:

  • 500 gram gekookte en afgekoelde rode bietjes
  • rasp van 1 biologische sinaasappel 
  • 1 koffielepel honing of kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel gemalen citroengras
  • 50-75 gram grofgehakte pistachenoten
  • 2-3 eetlepels gepeld hennepzaad
  • wat groene blaadjes (veld)sla, spinazie of postelein en eventueel wat fijngehakte roomse kervel, citroenverbena of wat bieslook.
    En eventueel kun je het opdienen op een bedje van gekookte quinoa of beetgare rode linzen.

Voor de dressing:

  • sap van 1 biologische sinaasappel
  • 2 eetlepels Happy Perilla (of een neutrale omega 3-olie met een scheutje citroensap)
  • 1 eetlepel (appel)azijn of rode balsamico azijn
  • 1 flinke teen (zwarte) knoflook
  • een paar draaien peper en zout

Bereiding

Schil de bietjes en kook of stoom ze gaar. Je kunt ze ook koken in de schil en de schil er na het afkoelen, onder de kraan, afwrijven. Schaaf ze fijn. Doe de sinaasappelrasp, de honing en het citroengras door de geraspte bieten. Hak de noten grof en meng het hennepzaad erdoor. Leg op 4 of 5 bordjes een handje groene blaadjes (en eventueel de quinoa*). Leg het rodebietenmengsel in een serveerring erbovenop en druk stevig aan. Doe vervolgens een kwart of een vijfde van het pistachemengsel in de serveerring en druk nogmaals stevig aan. Verwijder de serveerring en maak zo ook de volgende tartaartjes. Schenk vlak voor het opdienen de dressing erover. Als je het er niet zo feestelijk uit wilt laten zien, kun je de ingrediënten natuurlijk ook gewoon als een salade opdienen. Strooi de noten er dan pas op het laatst over en laat de groene blaadjes eventueel achterwege. Dan is het ook een perfecte meeneemsalade! Lekker als voorafje of als lunchsalade met een voedzaam soepje.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/rode-bieten-tartaar.html

 

lijn

Greens Citroenkwarktaartgreens citroenkwarktaart

Trakteer jezelf op gezond snoepen

Ingrediënten voor ca. 6 porties

  • 500 g magere kwark
  • 3 eetlepels biologische honing
  • 4 blaadjes gelatine (evt. vervangen door agar agar)
  • 2 citroenen 
  • 1 zakje Alka® Greens

Voor de bodem:

  • 150 g crunchy haverkoekjes of speltmuesli koekjes
  • 80 g gesmolten roomboter

Benodigdheden:

  • Springvorm van 18 cm doorsnee
  • Bakpapier

Bereiding

Maal de haverkoekjes fijn en meng met de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel over de taartbodem (voorzien van een bakpapier) en druk het stevig aan. Zet de bodem in de koelkast.

Week de gelatine blaadjes in een kom water. Pers 2 citroenen uit en verwarm het sap. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het verwarmde citroensap. Laat al roerend iets afkoelen.

Meng de kwark, honing en het zakje Alka® Greens goed door elkaar en meng daarna het citroensap met de opgeloste gelatine erdoor. Giet dit boven op de taartbodem en laat het minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Decoreer naar eigen smaak met schijfjes citroen, pepermuntblaadjes en geraspte citroen.

 

lijn

Greens Energierepengreens energierepen

Een gezonde, lekkere traktatie voor meer energie

Ingrediënten voor ca. 20 repen

  • 200 g santen (blok kokos crème)⁠
  • 6 eetlepel kokosolie⁠
  • 3 eetlepels vloeibare honing⁠
  • 150 g fijn geraspte kokos⁠
  • 200 g pure chocolade (min. 80%)⁠
  • 1 zakje Alka® Greens
  • snufje zout⁠

Benodigdheden:

  • Vierkante schaal
  • Kom met warm water
  • Scherp mes
  • Glazen of metalen kom

Bereiding

Bekleed een vierkante vorm van 20 x 20 cm met bakpapier. Leg de ongeopende santen in een kom warm water om te laten smelten. Smelt vervolgens de kokosolie op een laag vuurtje. Meng de zachte santen, vloeibare kokosolie, geraspte kokos, honing, Alka Greens en zout tot een gelijkmatige massa. Voeg eventueel 1 eetlepel water toe voor een wat zachter mengsel.

Druk het mengsel in de vorm en strijk dit glad met bijvoorbeeld de onderkant van een lepel. Laat 15 minuten opstijven in de koelkast. Keer de vorm op een plank om en snijd ca. 20 repen met een warm scherp mes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en plaats het geheel 15 tot 30 minuten in de vriezer.

Smelt ondertussen de chocolade in een glazen of metalen kom boven heet water. De kom mag het water niet raken en het water mag niet koken. Laat de kom met gesmolten chocolade iets afkoelen. Haal de repen uit de vriezer en dompel de bevroren repen in de chocolade. Leg de repen terug op de koude bakplaat. Decoreer met amandelen en kokos.

Houdbaarheid:
De repen zijn een aantal weken houdbaar in de koelkast en maximaal 3 maanden in de diepvries

Variatie:
Voeg naar smaak nootjes of speculaaskruiden of geraspte schil van een sinaasappel of citroen toe.

 

lijn

Basische kaneelkoekjes

havermout avocado bowl

Deze basis kaneelkoekjes zijn gemaakt met kastanjes, rozijnen, kaneel en mandarijn sap. Hierdoor krijg je een fruitig-fris koekje met een heerlijk vleugje van kastanje en kaneel. Daarnaast zijn ze snel en gemakkelijk te breiden.

Ingrediënten voor 20 koekjes

  • 310 g voorgekookte kastanjes
  • 160 g rozijnen
  • 180 ml mandarijnen sap (zelf persen)
  • 40 ml olijfolie, koudgeperst
  • 2 el kaneelpoeder
  • 1 snufje kristalzout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180° C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Maal in een blender de kastanjes fijn. Meng ze daarna in een beslagkom samen met de rozijnen, kaneel en zout. Voeg daarna de olie en het sap van de mandarijnen toe en kneed het met je handen tot je een soepel deeg hebt

Verdeel het deeg in 20 gelijke deelballetjes. Druk ze vervolgens plat tot ronde koekjes.
Verdeel de koekjes gelijkmatig over de bakplaat. Bak de kaneelkoekjes vervolgens 15 minuten in de oven op 180 ° C. Laat ze hierna afkoelen op de bakplaat. Raak ze niet aan als de warm zijn, want ze worden erg zacht.

lijn

Havermout avocado bowlhavermout avocado bowl

Een ontbijt boordevol basische voedingsstoffen

Ingrediënten voor 1 portie

  • 50 gram havermout
  • 100 ml water
  • 100 ml kokos-, rijst- of havermelk
  • 1 gekookt eitje
  • 1/2 avocado

Toppings naar smaak:
Blauwe bessen, frambozen, bramen, chiazaad, pompoenpitten

Bereiding

Kook het eitje naar wens. Doe de havermout, de melk en het water in een pannetje en breng zachtjes aan de kook voor ongeveer 3 minuten tot gewenste dikte. De havermout hoort papperig te worden. Blijf goed roeren. Snijd het ei door de helft en snijd de avocado in schijfjes. Doe de havermout in een kom voeg het eitje, de avocado en de vruchten toe en maak af met chia zaadjes of pompoenpitten.

 

lijn

Greens overnight chiazaad ontbijtgreens overnicht chiazaad ontbijt

Een voedzaam en vezelrijk ontbijt 

Ingrediënten voor 1 portie

  • 100 ml amandelmelk
  • 2 eetlepels kwark
  • 2 eetlepels havermoutvlokken
  • 2 eetlepels chiazaad
  • ½ theelepel vanillepoeder of aroma
  • 1 zakje Alka® Greens
  • Vers fruit naar keuze

Bereiding

Meng alle ingrediënten, behalve het fruit, in een kom. Laat dit mengsel minimaal 6 uur opstijven in de koelkast of zet het een nachtje in de koelkast.

VARIATIETIP:
Gebruik kokosmelk en garneer met banaan en kokosraps. Vervang het vanillepoeder door honing.

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Crunchygranola met zomerfruit

crunchy granola met zomerfruit

Een recept van natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga

Ingrediënten (voor ca. 550 gram granola)

  • 100 gram quinoa
  • 100 gram ongebrande noten
  • 50 gram havervlokken
  • 5 eetlepels boekweit (of kasha)
  • 3 volle eetlepels zonnebloempitten
  • 3 volle eetlepels pompoenpitten
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 2 eetlepels kokosrasp
  • 1 kleine theelepel Keltisch zeezout
  • 2 eetlepels Ghee, gesmolten kokosolie
  • 1,5 eetlepel anijs- en/of venkelzaad
  • 1 koffielepel kaneel
  • Rood fruit

Bereiding

Pof de quinoa:
Dompel de quinoa een paar minuten onder in water. Laat dan goed uitlekken. Zet een koekenpan (zonder teflon) met een dikke bodem op het gas. Als de pan flink heet is doet u de quinoa erbij. Zet het gas iets lager en doe de deksel erop. Blijf erbij om de pan om de circa halve minuut te schudden. Na een tijdje hoort u de quinoa poffen. Als u bijna niets meer hoort haalt u de pan van het vuur en is de quinoa gepoft.

Teveel werk? U kunt ook gepofte quinoa of quinoavlokken kopen.

Zet in de tussentijd de oven aan op 140 graden. Laat eventueel de kokosolie smelten. Spreid alle ingrediënten (met uitzondering van de quinoa) uit over een bakplaat en meng ze goed. Meng het zout met de olie en verdeel dit over het mengsel. Zet circa een half uur in de oven op 130 graden. Om de 8-10 minuten alles even doorscheppen. De gepofte quinoa erdoor mengen en af laten koelen. Goed afgesloten bewaren in een dichte trommel/pot. Voeg met servering rood fruit toe. Smakelijk!

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Havermuesli ontbijtkoekhavermout ontbijtkoek

Bomvol antioxidanten

Ingrediënten

  • 35 gram Goji bessen
  • 80 gram vijgen
  • 125 ml water
  • 250 gram havermuesli
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 75 gram was- of winterpeen
  • 3 tot 4 gram agar agar poeder*
  • De rasp van 1 biologische sinaasappel

* U kunt de agar-agar ook vervangen door 2 à 3 flinke eetlepels boekweitmeel.

Bereiding

Week de goji bessen en de vijgen (in stukken gesneden) in warm water. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater.

Maal 200 gram havermuesli en 50 gram zonnebloempitten in een foodprocessor en meng het dan met de 50 gram ongemalen havermuesli.

Verwarm de oven vast voor op 100 graden en smelt de kokosolie in een kommetje. Schil en rasp de wortelen en voeg dit toe aan het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de gesmolten olie, de wortelen, de agar agar en de sinaasappel rasp tot een homogene massa. Tip: dit gaat  makkelijkst met een mixer met deeghaken. Als het te droog lijkt kun je er een scheutje water of sinaasappelsap bij doen.

Verdeel het mengsel over kleine muffinbakjes of in een cakevorm en druk het even goed aan. Zet het ca. 40 minuten (muffin bakjes) of 50-55 minuten (cakevorm) in een voorverwarmde oven. Heb je een muesli zonder lijnzaad erin dan kun je de oven gerust op ca. 140-150 graden zetten en hem dan 40 minuten bakken. Na het afkoelen in de koelkast bewaren en dan pas aansnijden.

Recept is afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/oranje-havermuesli-ontbijtkoek.html

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Pompoen Ontbijt Cakepompoen ontbijt cake

Een ontstressend ontbijtje is voor iedereen gezond!

Ingrediënten

  • 500 gram pompoen (schoon, zonder schil en pitten)
  • 250 gram gedroogde pruimen
  • 1 flinke lepel kokosolie extra virgin
  • 2 flinke dessertlepels cacao poeder (ca. 40 gram)
  • 2-3 theelepels speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneel
  • Snufje zout
  • 200 gram grof gehakte noten (cashew-, pistache- of pecannoten)
  • 2 eetlepels zonnebloempitten

Optioneel:*

  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 flinke eetlepels boekweitmeel

(ca. 40-50 gram)

  • 10-12 gram psylliumvezels

Bereiding

Snijd de pompoen doormidden en hol deze met een eetlepel uit. Schil de pompoen, snijd deze in grove stukken en kook de pompoen gaar. Voeg ca. 1 minuut voor je de pan van het vuur haalt de gedroogde pruimen toe. Laat het weekwater weglopen, doe de kokosolie erbij en pureer het geheel. Voeg de rest van de ingrediënten toe en proef even. Voeg de cacao, specerijen of een klein beetje kokosbloesemsuiker toe. Voeg op het laatst pas de psylliumvezels/agar agar toe. Leg een vel bakpapier in een cakevorm en doe het geheel hierin. Bak de cake ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat goed afkoelen en verwijder het bakblik/bakpapier. Laat opstijven in de koelkast voor je de cake gaat aansnijden.

*Door de psyllium of agar agar toe te voegen, voeg je een hele gezonde vezel voor je darmen toe. Ook wordt de cake een stuk steviger door deze ingrediënten.

Recept is afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/pompoen-ontbijt-cake.html

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Een frisse kersen smoothiekersen smoothie

Alles voor een gezonde nachtrust

Ingrediënten

  • 100-150 ml zure zuivel (kefir/yoghurt)
  • Circa 200 ml kersensap (of anders kersen zonder pitten uit een pot)*
  • 1 avocado
  • 1 rode biet (voorgekookt)
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel lijnzaad- of hennepolie
  • 2 eetlepels havervlokken fijn
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • Een paar verse muntblaadjes

*Maakt u gebruik van kersen uit pot? Giet dan de siroop af en spoel de kersen een paar keer goed af.

Bereiding

Plaats alle ingrediënten, op de havervlokken en pitten na, in de blender en meng tot een romige massa. Doe de havervlokken en pitten in een hakselaar en haksel ze fijn. Voeg dit toe aan uw romige massa in de blender en meng opnieuw. Als u de smoothie liever dunner heeft, voegt u wat water toe. Santé!

Recept is afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/kersen-smoothie.html

lijn

Een frisse groene smoothiegroene smoothie

Start de dag met een energieboost

Ingrediënten voor 1 portie

  • 250 ml water of 250 ml Griekse yoghurt
  • 1 friszure appel
  • ½ citroen
  • ½ komkommer
  • 1 zakje Alka® Greens

Bereiding

Verwijder de schil van de appel, citroen en komkommer. Haal de pitten en kroost eruit. Snijd alles in kleine stukjes. Plaats het fruit in de blender, voeg het water of de Griekse yoghurt en de inhoud van één Alka® Greens stick toe. Meng het geheel in de blender of mix met een staafmixer.

Tip: liever een extra koude smoothie? Vervang de helft van het water door ijsblokjes.

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Een basisch wintersoepwintersoep

Boordevol vitaminen en mineralen. Recept van Rineke Dijkinga

Ingrediënten

  • 1 stronk broccoli
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • circa 3 aardappelen
  • 5 stelen bleekselderij
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 liter water
  • 2 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 3 takjes fijn gesneden verse rozemarijn
  • wat verse bieslook ter garnering
  • peper, (kruiden)zout

Bereiding

Ui en knoflook fruiten in de kokosolie. Daarna het water met de bouillonblokjes aan de kook brengen. Vervolgens de broc­coli, in stukken gesneden aardappel, bleekselderij en als de courgette erbij doen en gaar laten worden. Doe de groenten er pas in als het water kookt, dat vermindert het vitamineverlies door het kookproces (dit geldt overigens voor alle groenten die je kookt).

De pan van het vuur halen, de soep pureren en rozemarijn erdoor doen. Op smaak brengen met peper en zout. Eventueel garneren met de bieslook.

VARIATIETIP:

  • 1 theelepel gemalen brandnetel
  • Een paar takjes jong duizendblad er doorheen snip­peren is lekker en goed voor het hart
  • Lekker met wat wilde zalm (uit blik) erdoor. Of met wat verbrokkelde schapenfeta er overheen.
  • Wil je je soep nog gezonder en ‘pittiger’? Doe dan de knoflook er pas door als je de pan van het vuur hebt gehaald.

vervang de rozemarijn door een afgestreken eetlepel mosterd.

 

lijn

Tomaten kokossoeptomaten kokossoep

Een smaakvolle combinatie van diverse wereldkeukens

Ingrediënten

  • 3 flinke uien
  • 400-500 gram zoete aardappel
  • 2 à 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel extra virgin kokosolie
  • 3 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 400 ml kokosmelk
  • 750 ml Bio tomatensaus
  • 500 ml water
  • 2 volle eetlepels kerrie kruiden mix
  • Verder op smaak maken met Tamari, peper/zout en evt. een snufje chilipoeder 

Bereiding

Uien, knoflook en zoete aardappel pellen/schillen en in stukken snijden. Even fruiten in de kokosolie en dan de bouillonblokjes, water en een halve eetlepel van de kerrie kruidenmix toevoegen. Aan de kook brengen, gaar laten worden en pureren. Vervolgens de kokosmelk, tomatensaus en de rest van de kerrie kruidenmix erdoor doen. Pureer nogmaals de soep. Breng het geheel op smaak met tamari, peper, zout en eventueel een snufje chilipoeder. Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat van de kerrie kruidenmix en een klein beetje kokosolie toe. Smakelijk!

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Afrikaanse pompoensoeppompoensoep

Geïnspireerd op een Tanziaans recept

Ingrediënten

  • Ca. 1 kg pompoen
  • 1 flinke ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Ca. 1 cm verse gember
  • 1 mespunt gemalen chili (of cayenne peper)
  • 4 kardemom zaden
  • 1 theelepel kurkuma
  • 500 ml water
  • 400 ml kokosmelk
  • 1,5  biologisch bouillonblokje
  • 1 koffielepel kokosolie extra virgin

Bereiding

Ui fruiten, knoflook in plakjes gesneden erbij doen. Vervolgens de chili, de gepelde kardemomzaden (even kneuzen in een vijzel) en de kurkuma. Na ca 1 minuut de in stukken gesneden pompoen, het water, de kokosmelk en de gember en bouillon erbij doen. Beetgaar laten worden en pureren. Proef even of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat specerijen toe. Dan de kokosolie erdoor roeren. Heerlijk als voorafje, lunch soep of zomaar als tussendoortje.

Recept is afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/afrikaanse-pompoensoep.html

 

lijn

Pittige pompoensoeppittige pompoensoep

Serveer ‘m bij speciale gelegenheid, zoals Halloween

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 4 vleestomaten 
  • 2 paprika’s
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 1 bol knoflook
  • Paar takjes tijm
  • Kurkuma
  • Kokosvet of -olie
  • Bouillon
  • Zeezout 

Bereiding

Verwarm de over voor op 200 graden Celsius. Schil de pompoen en snijd deze in stukjes. Snijd de tomaten, ui, peper en paprika’s in stukjes. Ontdoe de knoflook bol van de buitenste velletjes.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hierover de stukjes pompoen, tomaat en paprika. Verdeel hier een beetje olie of kokosvet over. Strooi er wat vers gemalen peper en zeezout overheen.

Besprenkel de knoflookbol met een paar druppels olie of een beetje kokosvet. Verpak deze in aluminium folie samen met de tijm. Leg het pakketje in het midden op de bakplaat met groenten. Schuif de plaat in de voorverwarmde oven en laat de groenten ongeveer 20 minuten grillen.

Doe ondertussen wat olie of kokosvet in de pan fruit hierin de ui en het pepertje op een zacht vuur. Doe er wat kurkuma en zeezout bij. Doe alle groentes uit de oven bij de ui en peper. Voeg hier 1.5 liter water bij. Breng dit tegen de kook aan. Knijp de knoflookbol leeg in de soep. Haal de tijm van de takjes en voeg dit bij de soep. Breng het op smaak (gistvrije) bouillon. Serveer eventueel met een paar sneetjes stokbrood.

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Pecan avocado lunchpecan avocado lunch

Een recept van natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 sinaasappel
  • 1 klein rood uitje
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • 50 gram (gehakte) pecannoten
  • 25 gram rucola
  • 20 gram verse basilicum, fijn gesneden
  • Scheutje olie (olijf-, koolzaad- of walnootolie)
  • Paar draaien peper en zout uit de molen

Bereiding

Pureer de avocado, een halve sinaasappel, het kleine rode uitje en een teen knoflook in de blender/mixer. Voeg een paar draaien peper uit de molen en wat zout toe en meng het tot een homogene massa. Snijd de andere helft van de sinaasappel in kleine blokjes en leg ze op een bedje van rucola en basilicum . Maak van het gepureerde avocado-mengsel een mooi bolletje (eventueel met een uitsteekvormpje) en leg het ernaast. Strooi de gehakte pecannoten over de sinaasappel en rucola en doe er vervolgens een scheutje olie over. Serveer eventueel vooraf een soepje of eet een paar spelt- of roggecrackers bij deze salade. Maar niet teveel want het is een behoorlijk voedzame lunch!

 

lijn

Bananen avocado spreadbananen avocado spread

Voor razend drukke dagen. Als ontbijt, lunch of tussendoortje

Ingrediënten

  • 1 banaan
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels havermout
  • Sap + rasp van een kleine citroen-, limoen- of sinaasappel

(rasp alleen indien het fruit biologisch is)

  • 1 eetlepel gedroogde citroenverbena of 1 koffielepel gemalen of verse koriander

Bereiding

Verwijder de schil en pit van de banaan en avocado Doe alle ingrediënten in een blender. Voeg later de pit van de avocado toe aan het mengsel om bruinkleuring te voorkomen. Smeer de spread op een zonnebloem, noten of lijnzaad cracker. Smakelijk!

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Tomatenspreadtomatenspread

Gebaseerd op een recept van Harmien Haan

Ingrediënten

  • 100 gram zongedroogde tomaatjes (niet op olie)
  • 1 knoflookteen
  • 2 eetlepels zonnebloempitten, pompoenpitten of cashewnoten
  • 1 eetlepel gepeld hennepzaad
  • 1 theelepel kurkuma of gemalen koriander
  • Handjevol verse kruiden: tijm, oregano, rozemarijn, basilicum, salie, etc.
  • Scheut olijfolie
  • 2 à 3 eetlepels van het weekwater
  • Beetje peper 

Bereiding

Week de tomaatjes een uur in heet water. Bewaar een paar eetlepels van het weekwater. Maal knoflookteen en pitten/cashewnoten fijn in de keukenmachine/met de staafmixer, voeg de geweekte tomaten toe, maal alles tot een pasta, eventueel met iets weekwater, voeg de (verse) kruiden en hennepzaad en tot slot de olijfolie toe.

Veelzijdig toepasbaar. Heerlijk als broodbeleg in combinatie met schijfjes komkommer of tomaat of als tapende bij een groente.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/tomatenspread.html

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Super snelle currysuper snelle curry

Mijn favoriete’ drukke dagen diner’

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 250 gram spitskool of 250 gram broccoli
  • 1 paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 400 nl kokosmelk (1 blikje)
  • 1 eetlepel kokosolie (het lekkerst is de extra virgin)
  • 1 biologisch bouillonblokje (anders op smaak brengen met Tamari of Keltisch zeezout)
  • 2 gekookte eieren (medium hard)

Bereiding

Uien en knoflook pellen, snipperen en fruiten in kokosolie. Snijd de paprika in kleine stukjes en voeg bij het ui en knoflook mengsel. De kokosmelk en andere ingrediënten toevoegen. Op een zacht vuurtje nog even laten sudderen en de laatste 5 minuten de spitskool toevoegen. Als je hebt gekozen voor broccoli voeg je de kleine roosjes de laatste 10 minuten toe.

Serveer de curry met quinoa, gekookte haverkorrels of zilvervliesrijst en een gepocheerd eitje.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/super-snelle-curry.html

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Quinoaburgerquinoaburger

Een recept van natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeut Rineke Dijkinga

Ingrediënten

  • 200-250 gram (afgekoelde) gekookte quinoa
  • 50 gram boekweitmeel als bindmiddel
  • 5 zongedroogde tomaatjes
  • 75 gram pitloze, niet al te zoute, olijven in kleine ringen gesneden of anders 1 flinke rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel zeesla, zeepeterselie of een ander gedroogd zeewier
  • Verse kruiden naar keuze: rozemarijn, oregano, basilicum, bieslook, salie, dragon of wat je maar in huis hebt (anders 2 eetlepels Italiaanse kruiden)
  • 2 eieren
  • Peper en zout uit de molen
  • Scheut olijfolie (walnoot, hennep- of olijfolie)

Bereiding

Meng alles, behalve de eieren, door de afgekoelde quinoa. Proef even en voeg eventueel nog iets van de bovenstaande ingrediënten toe. Voeg vervolgens de geklutste eieren toe. Verdeel het mengsel over 6-8 serveerringen en zet het ruim een half uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat ze iets afkoelen en sprenkel dan een lepeltje lekkere olie over de burger (walnoot-, hennep- of olijfolie). Het is ook heerlijk om ze te besmeren met een avocadomousse of met tapenade van zongedroogde tomaatjes.

Je kunt ook met andere ingrediënten deze burger maken (bijv. met doperwtjes of kleine stukjes artisjok. Gebruik liever wel steeds de zeewier in verband met het jodium-gehalte en de enorme mineralenrijkdom. Serveer de burgers lauwwarm met een lekkere salade of een groenteschotel. Maar ook als tussendoortje zijn ze natuurlijk prima!

 

lijn

Rineke DijkingaRecept van Rineke Dijkinga:

Fleurige mango avocado salsamango avocado salsa

Maak er met behulp van een serveerring 4 à 5 mooie porties van, op een bedje van rode of groene sla, groene blaadjes of ijskruid. Heerlijk.

Ingrediënten

Voor de salsa:

  • 1 kleine mango
  • 1 kleine rode ui
  • 2 zoete puntpaprika’s
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel gedroogd korianderblad
  • (of een paar takjes vers)
  • een paar blaadjes fijngehakte verse munt

Voor de dressing:

  • eventueel 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie of, nog veel lekkerder: avocado-olie
  • snufje peper/zout
  • sap en rasp van 1 kleine biologische limoen
  • 1 flinke theelepel paprikapoeder
  • snufje cayennepeper (echt een snufje!)

Bereiding

Snijd alle ingrediënten in blokjes en doe ze in een schaal. Eventueel kun je wat variatie in grootte aanbrengen, maar snipper de ui wel heel fijn. Meng de ingrediënten voor de dressing en schep deze door de groenten.

SERVEERTIPS:
Je kunt de salsa serveren als tapas, als een salade of als een bedje om het hoofdgerecht op te serveren. Maak er met behulp van een serveerring 4 à 5 mooie porties van. Of doe ze in een wrap of op een notencrackertje. Ook lekker om te serveren bij bijvoorbeeld het Mexicaans buffet.

Recept afkomstig van: https://rinekedijkinga.nl/recepten/fleurige-salsa.html

 

lijn

Gezonde Alka® IJsthee

Onze basische Alka® Thee is super geschikt voor een verfrissende en verkoelende ijsthee als de zon volop schijnt en warm is. ⁠Maar ook zonder de zon is Alka® IJsthee de moeite waard! We hebben 4 heerlijke Alka® IJsthee recepten voor je op een rijtje gezet. 

Alka® IJsthee: de basis

De basis voor onderstaande recepten maak je als volgt:
1. Stop 2 Alka® Thee filters in een kan met 1 liter kokend water.
2. Laat de thee goed afkoelen.
3. Plaats de kan thee voor minimaal 15 minuten in de koelkast.
4. Verwijder na 15 minuten de 2 filterzakjes uit de kan.

Citroen ijstheecitroen ijsthee

  • 1 liter afgekoelde Alka® Thee
  • 1 citroen gesneden in schijfjes
  • 1 takje lavendel
  • Paar blaadjes munt
  • IJsblokjes

Bereiding

Voeg schijfjes citroen, enkele blaadjes munt en een klein beetje lavendel toe aan de afgekoelde Alka® Thee. Voeg ijsblokjes toe en hang een half schijfje citroen aan de rand van het glas.

 

Aardbei basilicum ijstheeaardbei ijsthee

  • 1 liter afgekoelde Alka® Thee
  • 5 aardbeien
  • 10 blaadjes basilicum
  • IJsblokjes

BEREIDING

Voeg schijfjes aardbei en enkele blaadjes aan de afgekoelde Alka® Thee toe. Voeg direct voor het serveren ijsblokjes in het glas toe.

 

 

Sinaasappel gember ijstheesinaasappel ijsthee

  • 1 liter afgekoelde Alka® Thee
  • 1 sinaasappel in schijfjes
  • Klein stukje gember in dunne schijfjes
  • IJsblokjes

Bereiding

Voeg schijfjes sinaasappel en gember toe aan de afgekoelde Alka® Thee. Voeg voor het serveren ijsblokjes in het glas toe. Versier het glas met een half schijfje sinaasappel.

 

Ananas kokoskokos ijsthee ijsthee

  • 1 liter afgekoelde Alka® Thee
  • 1 schijf verse ananas in kleine blokjes
  • 125 ml ananassap (uit pak of via een slowjuicer)
  • 125 ml kokoswater
  • IJsblokjes

Bereiding

Voeg aan de afgekoelde Alka® Thee het ananassap, kokoswater en de verse ananasblokjes toe. Voeg voor het serveren ijsblokjes in het glas toe.