Reishii
Deze paddenstoel heb je liever niet rauw op je bord, want hij is taai en bitter. De bioactieve stoffen van deze paddenstoel zijn echter wel zeer gewenst. We noemen er een paar: polysachariden die het immuunsysteem activeren, triterpenen die mogelijk ontstekingsremmend en leverbeschermend zijn, peptiden en sterolen die de antioxidatieve werking ondersteunen.
Mogelijke gezondheidseffecten
Onderzoek (vooral uit Azië) suggereert dat reishi kan bijdragen aan:
- Immuunsysteemmodulatie: kan het immuunsysteem activeren of in balans brengen
- Ontstekingsremmende werking
- Antioxidatieve werking (helpt cellen beschermen tegen schade)
- Mogelijk gunstig effect op bloeddruk en cholesterol
Shiitake
Dit is de lekkere van het drietal. Heerlijk in een omelet, risotto of als perfecte vegetarische saté. Maar naast zijn culinaire waardering heeft de shiitake ook veelbelovende gezondheidsvoordelen.
Shiitake is rijk aan B-vitamines (B2, B3, B5, B6, foliumzuur), vitamine D, koper, selenium, mangaan, zink, vezels en eiwitten.
Mogelijke gezondheidseffecten
- Immuunsysteemondersteunend – dankzij bèta-glucanen en het stofje lentinan
- Cholesterolverlagend – sommige studies tonen aan dat shiitake bepaalde verbindingen bevat (eritadenine) die kunnen helpen cholesterol te verlagen