Top 25 basische voedingsmiddelen

De verzuring van ons lichaam is een actueel gezondheidsthema. Voeding speelt hierin een doorslaggevende rol: voor een optimale zuur-/basebalans is het van belang om ruim voldoende basische voedingsmiddelen te eten.

De richtlijn is om 80% basevormende voedingsmiddelen te eten en 20% zuurvormende voedingsmiddelen. Met onze huidige (westerse) leefstijl is het niet eenvoudig deze verhouding te bereiken. Zo eten we massaal te veel bewerkte, voorverpakte en kant- en- klare voedingsmiddelen. Ook de voedingsbodems waar we onze producten verbouwen zijn verarmd, waardoor zelfs de agrarische basisproducten al niet meer alle voedingsstoffen bevatten die we nodig hebben. 

Wat is basisch? Wat zijn basische voedingsmiddelen?

Onze voeding bestaat uit zuurvormende en basische voedingsmiddelen. Cola smaakt (en is) zoet, maar is ontzettend zuurvormend voor het lichaam. Cola heeft een pH-waarde van 2,5! Die pH-waarde zegt echter niet alles over de mate van zuurvorming. Zo heeft een citroen ook een lage pH-waarde (2,3), maar na verbranding in het lichaam heeft deze een basische werking. Dit geeft aan dat niet alles dat zuur is ook verzurend werkt in ons lichaam: het gaat erom welke stoffen de voedingsmiddelen precies bevatten. De volgende elementen hebben een respectievelijk zure en basische uitwerking op ons:

Zuur makende elementen                         

 • Zwavel                                                         
 • Fosfor                                                          
 • Chloor                                                          
 • Jodium                                                                

Basisch makende elementen

 • Natrium
 • Kalium
 • Calcium
 • Magnesium
 • IJzer

Juist door ervoor te zorgen dat we die elementen met basische uitwerking binnen krijgen, kunnen we de zuurgraad van ons lichaam weer herstellen als deze uit balans is geraakt. De meest voor de hand liggende manier is via ons eten en drinken.  Hieronder is een lijst toegevoegd met de effectiefste basisch makende voedingsmiddelen:

Top 25 van basische voedingsmiddelen.

 1. Radijs
 2. Sojalecithine, pure
 3. Tarwegras
 4. Komkommer
 5. Sojascheuten
 6. Alfalfa
 7. Gerstegras
 8. Chiazaad
 9. Kamutgras
 10. Sojabonen
 11. Rozijnen
 12. Hondgras
 13. Heermoes
 14. Venkel
 15. Cayennepeper
 16. Boerenkool
 17. Radijs, zwart
 18. Avocado
 19. Andijvie, verse
 20. Broccoli
 21. Kropsla
 22. Tomaat
 23. Selderij
 24. Knoflook
 25. Spinazie

Wilt u meer weten over zure en basische voedingsmiddelen, klik dan hier voor onze zuur/base voedingswijzer.

Niet alleen de stoffen in de voedingsmiddelen zijn belangrijk in de strijd tegen verzuring, het helpt ook om onze vochtbalans in de gaten te houden! Het drinken van voldoende (basisch) water is een bijzonder eenvoudig en nuttig middel.

Waarom is water zo belangrijk?

Ons lichaam bestaat uit ongeveer 70% uit water, en ons bloed zelfs uit 90%. Ons bloed voert zuurstof en voedingsstoffen aan en afvalstoffen af. Om die reden is het essentieel om veel water te drinken: onze vochtbalans op peil houden zorgt ervoor dat die wonderlijke fabriek die ons lichaam heet optimaal blijft draaien. Zo niet, bestaat het risico dat de afvalstoffen zich ophopen...

Niet alleen als vochtregulator is water belangrijk. Het bevat ook nuttige stoffen, waaronder zuurstof, mineralen en voedingsstoffen. Over het algemeen is water pH-neutraal met een waarde van rond de 7. Als we willen dat het water onze zuurgraad nog sterker verbetert, kunnen we ook basisch water innemen. Dit is water met een hoge pH-waarde (hoger dan 9,5). Basisch water kunt u maken door het toevoegen van basische druppels aan gewoon water.

Water met basische druppels – basisch water/alkaline water + 39

Door dagelijks meer basisch water te drinken zorgen we ervoor dat de zuurgraad in ons lichaam weer in balans komt.

Kruidenthee

Naast water kan ook kruidenthee worden gedronken. Ook kruidenthee is basisch! Kruiden hebben de eigenschap afvalstoffen goed aan zich te kunnen binden, waardoor de afvoer van afvalstoffen bevorderd wordt. Bovendien: wanneer u meer (basisch) water en kruidenthee drinkt, heeft u vanzelf minder behoefte aan zure drankjes zoals frisdranken en koffie.
 

 

Nieuwsbrief

Ontvang interessante Alka® informatie over ontzuren, aanbiedingen en leuke weetjes. Vul uw naam en emailadres in om periodiek de nieuwsbrief te ontvangen.