Recept van Rineke Dijkinga: Havermuesli ontbijtkoek of haverrepen
Ingrediënten
35 gram Goji bessen
80 gram vijgen
125 ml water
250 gram havermuesli
50 gram zonnebloempitten
1,5 eetlepel gesmolten kokosolie
75 gram was- of winterpeen
3 tot 4 gram agar agar poeder*
De rasp van 1 biologische sinaasappel
* U kunt de agar-agar ook vervangen door 2 à 3 flinke eetlepels boekweitmeel.
Bereiding
Week de goji bessen en de vijgen (in stukken gesneden) in warm water. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater.
Maal 200 gram havermuesli en 50 gram zonnebloempitten in een foodprocessor en meng het dan met de 50 gram ongemalen havermuesli.
Verwarm de oven vast voor op 100 graden en smelt de kokosolie in een kommetje. Schil en rasp de wortelen en voeg dit toe aan het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de gesmolten olie, de wortelen, de agar agar en de sinaasappel rasp tot een homogene massa. Tip: dit gaat makkelijkst met een mixer met deeghaken. Als het te droog lijkt kun je er een scheutje water of sinaasappelsap bij doen.
Verdeel het mengsel over kleine muffinbakjes of in een cakevorm en druk het even goed aan. Zet het ca. 40 minuten (muffin bakjes) of 50-55 minuten (cakevorm) in een voorverwarmde oven. Heb je een muesli zonder lijnzaad erin dan kun je de oven gerust op ca. 140-150 graden zetten en hem dan 40 minuten bakken. Na het afkoelen in de koelkast bewaren en dan pas aansnijden.