Producten Kies een categorie

De kracht van ontzurende kruiden

Ontdek de kracht van basische kruiden

Kruiden staan bekend om hun natuurlijke heilzame werking als het om gezondheid gaat. Ze behoren tot de meest basische voedingsmiddelen. Ze helpen ons lichaam om o.a. zure afvalstoffen te neutraliseren en het zuur-base-evenwicht te behouden.

Om u een betere indruk te geven van hun bijzondere eigenschappen, hebben we de 52 basische krachtpatsers die u in onze Alka® Thee vindt beschreven.

1 Agrimonie

Een bescheiden wondertje
Agrimonie ondersteunt bij maag- en darmzweren. Ze bezit bitterstoffen welke positief werken op de spijsvertering en galsecretie.

2 Alchemilla

Een vrouwvriendelijk kruid
Nog nooit gehoord van Alchemilla? Wellicht klinkt haar andere naam ‘vrouwenmantel’ u bekend in de oren. Deze naam zegt het al: dit kruid helpt goed tegen vrouwenkwalen. Denk hierbij aan een pijnlijke menstruatie en overgangskwalen.

3 Anijs

Een ster voor je gezondheid
You love it or you hate it: anijs. Maar wist u dat anijs erg gezond is? Anijs is een rijke bron van vitaminen en mineralen en bevat een tal van antioxidanten. Het wordt vaak ingezet tegen problemen met de luchtwegen en het kalmeert de zenuwen.

4 Appel

Een appeltje voor de dorst?
In dit geval hebben we het over een theetje voor de dorst, met daarin het kruid ‘appel’. Appel ondersteunt de spijsvertering van het lichaam.

5 Basilicum

Een koningskruid met veel kwaliteiten
Dit kruid geeft je vertrouwen en alleen al dankzij de geur van basilicum word je energieker. Het geeft ook verlichting bij verkoudheid, hoesten, verstopte sinussen, hoofdpijn, artritis, en koorts. Het verlicht mentale vermoeidheid en verbetert de concentratie.

6 Braamblad

Een bijzonder mineralenbommetje
Weerstand opbouwen, activeren, reinigen en harmoniseren en dat allemaal in één plant.

7 Bonenkruid

Smakelijke gezondheid
Bonenkruid is familie van tijm en rozemarijn. Het kruid dankt zijn naam aan het feit dat het vaak in combinatie met boongerechten wordt ingezet. Naast smaakversterker is bonenkruid reuzegezond: het helpt bij maagproblemen en luchtwegaandoeningen.

8 Brandnetelbladeren

Een brandende bacteriedoder
Brandnetelbladeren helpen goed tegen diarree en andere spijsverteringsstoornissen. Ze werken bloedzuiverend, ontgiftend, bloedstelpend en licht urinedrijvend.

9 Citroen

Zuur hè?!
Hoewel veel mensen met een verzuurd lichaam denken dat citroen slecht voor je is, is het tegendeel waar: een citroen is basisch. Daarnaast is een citroen rijk aan citroenzuur, kalium, calcium en magnesium. Het lichaam wordt met behulp van citroen gereinigd. Blijven eten dus!

10 Daslook

Een doortastende witte dame
Heeft u last van aderverkalking? Consumeer daslook. Dit staat bekend om haar goede werking tegen aderverkalking en hartkwalen. Daarnaast is daslook bloedzuiverend.

11 Dille

Zowel lekker als gezond
Dille is rijk aan vitamine A, vitamine C, mangaan, calcium, ijzer en magnesium. Het vermindert hoofdpijn, maag- en darmklachten en slapeloosheid en bevordert de spijsvertering.

12 Dragon

Een draak van een kruid
Dragon bevat onwijs veel vitaminen, mineralen en etherische oliën zoals methlchavicol en estragol. Hierdoor is het kruid fantastisch voor een goede spijsvertering en helpt het tegen (buik)krampen.

13 Driekleurig viooltje

Een kleurrijk krachtpatsertje
Heeft u last van allergische huidreacties? Probeer eens een driekleurig viooltje! Dit heeft een bloedzuiverende werking en helpt tegen ontstekingen.

14 Duizendblad

Daadkrachtig dondersteentje
Bloedstelpend, antiseptisch, ontstekingsremmend, zweetdrijvend, tegen winderigheid, krampstillend, versterkend voor de bloedvaten.. Duizendblad helpt bij oneindig veel kwalen.

15 Eucalyptus

Hattttsjoe
U heeft vast weleens eucalyptus gebruikt. Wist u dat deze specerij ook in kruidvorm voorkomt? Het heeft bacteriëndodende eigenschappen en gaat ontstekingen tegen.

16 Fenegriek

Versterking uit het verre oosten
In China en India wordt fenegriek veelal voorgeschreven bij kwalen zoals astma en keelpijn. Het staat daarnaast bekend om haar verzachtende werking bij maag- en darmproblemen.

17 Frambozenblad

Eerste Hulp bij zwangerschappen
Frambozen, u kent deze zoete vrucht vast wel. Wist u dat haar bladeren een geneeskrachtige werking hebben? Frambozenblad wordt al heel lang ingezet bij zwangerschappen. Het versterkt de spieren van de baarmoeder. Ook voor niet-zwangere vrouwen biedt frambozenblad verlichting: het helpt bij pijnlijke menstruatie.

18 Goudsbloem

Een gezondheid grootje
Geelzucht, leverontsteking, maag/darmkrampen, galwegontstekingen, maagzweren, dikke darmontsteking, pijnlijke menstruatie. Waar werkt goudsbloem niet tegen?

19 Graswortel

Een schild tegen afvalstoffen
Wist u dat honden en katten graswortel eten als zij misselijk zijn? Zij moeten hiervan braken. Dat klinkt misschien vies, maar als u erover nadenkt is dit eigenlijk heel erg gezond. Graswortel neemt het namelijk op tegen gifstoffen. Geen wonder dat graswortel bijdraagt aan een gezond zuur-base evenwicht.

20 Groene thee

De gezonde dorstlesser
Wie kent het niet: groene thee. Duizenden jaren geleden gebruikte Chinese geneesheren groene thee al bij het bestrijden van ziekten. Dat is maar goed ook: groene thee zit boordevol mineralen en antioxidanten.  

21 Heemstwortel

Een heilzaam heldje
Heemstwortel heeft een verzachtende werking op de slijmvliezen van het spijsverteringsstelsel en de luchtwegen.

22 Heermoes

Een mineralen bommetje
Deze specerij wordt als sinds de oudheid als medicijn ingezet. Het kruid draagt bij aan gezonde urinewegen en een gezonde blaas.

23 IJzerkruid

Een súper kruid
Naast ijzer bevat ijzerkruid ook vitamine C en verschillende bitterstoffen. Bitterstoffen remmen de eetlust, activeren de spijsvertering, versterken het immuunsysteem en helpen tegen verzuring van het lichaam.

24 Kamille

De rust zelve
De kamilleplant wordt al eeuwenlang ingezet voor kalmering en verbetering van de stofwisseling. Dit komt vanwege de etherische oliën en de vitaminen B1 en C die in kamille zitten.

25 Kaneel

Een bekend gezicht
Een appel met kaneel, een smakelijk kaneelstokje: kaneel heeft u vast en zeker weleens gegeten. Dat is maar goed ook: kaneel barst van de antibacteriële eigenschappen en helpt bij een te hoge bloedsuikerspiegel.

26 Karwij vruchten

Hetzelfde maar dan anders
Veel mensen denken dat karwij hetzelfde is als komijn. Dit is niet het geval. Karwij is vergelijkbaar met venkel en anijs, echter werkt karwij sterker. Het bestaat uit diverse etherische oliën, mineralen en vitamine B1, B2 en B3. Het wordt veelal ingezet bij bronchitis en spijsverteringsproblemen.

27 Koriander vruchten

Een heldhaftige heler
Koriander vruchten worden vaak ingezet als pijnstiller bij hoest en verkoudheid. Daarnaast wordt het gebruikt bij ziekten aan het maagdarmkanaal en als anthelminthicum. Dit staat voor een geneeskundig middel tegen infecties.

28 Kruidnagel

Zeg eens ‘Aaa’
Vitamine C en vitamine K, calcium en magnesium: kruidnagel is erg gezond. Ze versterken het immuunsysteem, verbeteren de spijsvertering, verlichten tandpijn (door een kruidnagel boven de vervelende tand te plaatsen), ondersteunen een gezonde lever, hebben antibacteriële eigenschappen, helpen de bloedsuikerspiegel stabiliseren en zijn rijk aan antioxidanten. ⁠

29 Krulpeterselie

Een vitaminebommetje
Als we moeten starten met het lijstje vitale eigenschappen van peterselie, zitten we hier morgen nog. Krulpeterselie is namelijk reuzegezond. Dat komt vooral door haar bestandsdelen provitamine A en haar hoge gehalte aan vitamine C.

30 Kurkuma

De gele wortel
De belangrijkste werkzame stof in kurkuma is curcumine. Deze antioxidant is ontstekingsremmend en versterkt het immuunsysteem.

31 Lavas

Gezond alternatief voor zout

Lavas is rijk aan etherische oliën. Het zuivert de nieren en lever. Lavas doet dat door de nieren te stimuleren urine aan te maken.

32 Lavendel

Fysieke- en mentale voordelen
De belangrijkste eigenschap van lavendel is haar ontstekings-remmende werking. Deze karaktertrek heeft het kruid te danken aan de belangrijke oliën linalol, borneol en cineo. Wist u dat lavendel ook mentale voordelen biedt? Het is een hulpmiddel tegen angst en nervositeit.

33 Lindebloesem

Eerst Hulp Bij Koorts
Lindebloesem smaakt zoet en staat vooral bekend als theesoort. Het kruid heeft verschillende medicinale toepassingen en wordt met name ingezet tegen griep, onrust en (maag)darmkrampen.

34 Longkruid

Adem in 
Niet alleen is de longkruid plant schitterend om te zien, zij bevat ook geneeskracht. De naam zegt het al: longkruid is goed voor de longen. Het wordt veelal ingezet bij bronchitis.

35 Mannetjesereprijs

Van eigen bodem
Ver reizen hoeft u niet voor mannetjesereprijs: deze plant groeit gewoon op Nederlandse bodem. Mannetjesereprijs helpt bij het oplossen van slijm. Vooral mensen met longaandoeningen zoals bronchitis, hoesten en astma hebben baat bij de inname ervan.

36 Matébladeren

De grote schoonmaak
Een tropisch plantje in uw theeglas. Dat is maté. Deze bladeren worden gezien als geneeskrachtige drank. Zij helpen mee aan het reinigen van het lichaam.

37 Melisse

Een broodnodige beschermer
Melisse helpt goed tegen stress doordat zij een rustgevende werking heeft. Daarnaast bevordert ze een goede nachtrust, en draagt zij bij aan een gezond zuur-base evenwicht.

38 Moerasspirea

Een geleerde geneesheer
Moerasspirea helpt bij gewrichtspijnen en tegen griep en verkoudheid. Het is voornamelijk een goed kruid om in te zetten bij een te hoge zuurgraad. In veel gevallen is de zuurgraad van het menselijk lichaam te laag, maar er zijn uitzonderingen.

39 Oregano

Zo uit het keukenkastje
Bijna iedereen heeft het in zijn/haar keukenkastje staan: oregano. Wist u dat dit kruid een ware energieboost geeft? Dit komt door haar enorme hoeveelheid aan antioxidanten.

40 Paardenbloemwortel

Onkruid vergaat niet

Dat lastige onkruid in uw tuin kan zomaar eens gezond zijn. Paardenbloemwortel komt van de paardenbloem en staat bol van de voedingsstoffen. Het biedt daarnaast ondersteuning aan de spijsvertering en is goed voor de lever.

41 Pepermuntblad

Een gouden combinatie

Een onfrisse adem is zo verholpen met het innemen van een pepermuntje. Een misselijk gevoel is zo verholpen met het innemen van pepermuntblad. Zowel lekker als gezond dus!

42 Roos

Een bosje rozen
Een roos is niet alleen een schitterende bloem, ook haar werking kan veel positieve effecten hebben op onze gezondheid. In dit geval hebben we het over de Egelantier oftewel rozenbottel. Er zit met name veel Vitamine C in deze type roos. Dit draagt bij aan een betere weerstand.

43 Rozemarijn

Het kruid der liefde
Rozemarijn bestaat uit meer dan 10 vitaminen en mineralen. Deze helpen mee aan een sterker immuunsysteem en een stralende huid.

44 Saliebladeren

Een magisch kruid
Vergeet u weleens iets? Men fluistert dat het geheugen beter wordt van saliebladeren. Salie staat bekend om zijn vele heilzame werkingen en hoge voedingswaarden. De voordelen zijn ontelbaar. Het kan o.a. de pijn bij reumatische aandoeningen verminderen, de spijsvertering verbeteren, bloedsuikerspiegel verlagen en symptomen van een depressie verlichten. 

45 Selderij

Lekker en gezond
Bleekselderij, knolselderij en.. gewoon selderij! Deze planten zijn allen familie van elkaar. Selderij werkt goed tegen vochtophopingen en beschermt de lever.

46 Smalle Weegbree

Je vindt ze overal
Grote kans dat u deze plant een keer heeft gezien. Smalle weegbree groeit namelijk overal: van tussen stoeptegels tot aan in parken. Weegbree is een gezonde groente. Het zit boordevol vitaminen en mineralen.

47 Tarwegras

Supervoedsel
Het is zeldzaam dat één kruid voor zoveel kwaaltjes in kan worden gezet. De belangrijkste eigenschap van tarwegras is dat het ontzurend werkt. Uw lichaam wordt als het ware gezuiverd.

48 Tijm

Een snufje gezondheid
Tijm ruikt niet alleen heerlijk, het bevat de gezonde stof tymol. Deze is goed voor de luchtwegen en helpt tegen het hoesten.

49 Venkel

Gek op drop?
Venkel ruikt en smaakt enigszins naar anijs. Maagproblemen en een opgeblazen gevoel: venkel helpt deze klachten te verminderen.

50 Vlier

Een gezond fluitje
Flierefluiten: klinkt dat bekend? Vroeger noemden men fluiten die van vlier werden gemaakt flierefluiten. Vlier bezit vlierbloesem en vlierbessen. Deze worden gebruikt tegen koorts en gewrichtspijnen.

51 Zilverschoon

Een allesreiniger
Zilverschoon is goed voor (darm)krampen en bij een pijnlijke menstruatie. De medicinale plant helpt daarnaast tegen diarree en ontstekingen.

52 Zwarte peper

Hete peper
Dit klinkt waarschijnlijk vreemd in uw oren: peper in uw thee. Toch is dit verre van ongewoon. Zwarte peper stimuleert de spijsverteringsorganen en bevordert de werking van de lever.

52 krachtige kruiden in uw kopje thee

De 52 kruiden in Alka® Thee zijn met een heel belangrijk doel zorgvuldig gekozen: zure afvalstoffen op de meest doeltreffende manier afvoeren.⁠

Een kopje Alka® thee:

  • Zorgt voor de afvoer van overtollige zuren en verbetert de stofwisseling1)
  • Ondersteunt de reiniging van de blaas, lever en de nieren2)
  • Draagt bij tot een gezonde blaas en een gezond urinewegstelsel2) 
  • Zit boordevol antioxidanten ter ondersteuning van het immuunsysteem3)
  • Helpt om een gezond lichaamsgewicht te behouden4)
  • Voor dagelijkse ontzuring van uw lichaam5)

1) Kamille, frambozenblad, pepermuntblad 2) Paardenbloemwortel, heermoes, agrimonie 3) Kurkuma, vlier, rozemarijn, kamille, tijm 4) Matébladeren, vlier, graswortel 5) Venkel, matébladeren, lavas, frambozenblad, graswortel

Bestel direct >