Natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat (NaHCO3) is een essentiële zuurbuffer van ons lichaam. Het vormt de grootste basische buffer in ons bloed en zorgt ervoor dat ons bloed licht alkalisch ( = basisch ) blijft (pH 7.365) door zure afvalstoffen te neutraliseren. Natriumbicarbonaat wordt in de volksmond ook wel zuiveringszout of baking soda genoemd vanwege de zuiverende werking bij het verwijderen van zuren.

Natriumbicarbonaat is een lichaamseigen stof, wat voldoende aanwezig moet zijn in het lichaam om de zuurbalans in evenwicht te houden. Buiten het lichaam wordt natriumbicarbonaat o.a. toegepast als zuurteregelaar in voedingsmiddelen, stabilisator, rijsmiddel (vandaar de bijnaam baking soda) en binnen de medische wereld als ingrediënt van geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld brandend maagzuur. Vanwege de toepassing als ingrediënt heeft natriumbicarbonaat ook een E-nummer toegewezen gekregen: E500.

Diverse wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat naarmate we ouder worden, de hoeveelheid natriumbicarbonaat in ons bloed significant afneemt. In de grafiek hieronder, uit het onderzoek van Dr. Lynda Frassetto*,  ziet u dat een substantiële afname van de bicarbonaatbuffers begint bij de gemiddelde leeftijd van 40 jaar. Vanaf deze leeftijd ontstaat ook veel ophoping van zure afvalstoffen. Bij de leeftijd van 90 jaar is de afname van bicarbonaten in ons bloed 18%.

natriumbicarbonaat tabel

*Frassetto, Lynda en Sebastian, Anthony – Age and Systematic Acid-Base Equilibrium: Analysis of Published Data, Journal of Gerontology: BIOLOGICAL SCIENCES, 1996, Vol. 51A. No1, B91-B99

Verlies van natriumbicarbonaat is verzurend voor het lichaam

De afname van natriumbicarbonaat zorgt ervoor dat het bloed wordt beperkt in het handhaven van de juiste zuurgraad (pH 7,365). De zuurgraad van het bloed kan slechts binnen een zeer kleine marge bewegen om het lichaam in leven te houden. Wanneer de hoeveelheid zure afvalstoffen in het bloed groter is dan de bicarbonaten kunnen bufferen, gaat het lichaam over tot andere “slimme” overlevingsmechanismen:


mevrouw met last1. Het lichaam bindt de overtollige zure afvalstoffen met basische mineralen
Basische mineralen worden door het lichaam geroofd uit de botten, tanden, nagels, huid, haarbodem e.d. om te binden met overtollige zuren. Door deze binding ontstaan “zure zouten” die op diverse plekken in het lichaam kunnen worden opgeslagen. Verzuring leidt hierdoor ook tot het structureel afnemen van belangrijke mineralenvoorraden.

urinezuur2. Het lichaam zet de vloeibare zuren om in vaste vorm door kristallisatie
Hierbij wordt overtollig urinezuur door het lichaam omgezet in urinezuurkristallen.

lichaam3.  Het lichaam houdt vocht vast om de concentratie van zuren te verlagen
Door vocht vast te houden op plekken van het lichaam waar vloeibare zuren zich manifesteren, wordt de concentratie van deze zuren lager. Een lagere concentratie betekent dat de zuurgraad op die plekken wordt verlaagd zodat er weer evenwicht ontstaat. Bij oudere mensen zie je dikwijls dat veel vocht wordt vastgehouden in de onderbenen en voeten.

Ontzuren door de basische buffers op peil te houden!
Door te zorgen voor een dagelijkse toevoer en aanvulling van natriumbicarbonaat, gaat het lichaam zich ontdoen van opgehoopte zuurresten en zal het lichaam dus ontzuren. Hoe meer ontzuurd (schoner!) het lichaam is, des te beter het lichaam kan functioneren.

Let op! Veel websites en andere bronnen raden aan om natriumbicarbonaatpoeder / baking soda poeder op te lossen in water en dit op te drinken. Dit valt niet aan te raden. De opgeloste natriumbicarbonaat reageert dan met het maagzuur en wordt omgezet in koolstofdioxide, (keuken)zout en water. Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel, gasvorming, diarree en kan de bloeddruk stijgen door de verhoogde zoutvorming.

U kunt het beste natriumbicarbonaat toevoegen aan het lichaam zonder dat dit reageert met het maagzuur. Meer weten over het innemen van pure natriumbicarbonaat met water? Bekijk deze video.

De Alka® producten zijn ontwikkeld om dit op slimme wijze voor elkaar te krijgen. U kunt dan ook op veilige wijze natriumbicarbonaat toevoegen aan uw lichaam met de volgende producten:

- Alka® Druppels
Zorgt ervoor dat het lichaam zelf extra natriumbicarbonaat aanmaakt door het drinken van basisch water.

- Alka® Tabs Original
Tabletten met natriumbicarbonaat, kaliumbicarbonaat en zink, omhuld door een speciale maagsapresistente coating.

Alka® Tabs Calcium
Tabletten met calciumcarbonaat en zink, omhuld door een speciale maagsapresistente coating, die in de darmen in reactie met aanwezig koolzuur worden omgezet in calcium, zink en bicarbonaat.

Alka® Tabs Magnesium
Tabletten met magnesiumcarbonaat en zink, omhuld door een speciale maagsapresistente coating, die in de darmen in reactie met aanwezig koolzuur worden omgezet in magnesium, zink en bicarbonaat.