Waar voldoet een goed Detox-Dieet aan?

Detoxen is de laatste tijd een trendy toverwoord geworden, waarbij “snel” en “grondig” belangrijke sleuteltermen zijn om direct voor een goede gezondheid te zorgen. Maar kan iedereen detoxen? En hoe ziet een goede detox eruit?

Wat betekent detoxen eigenlijk?

Om even dieper op het woord in te gaan: detox staat voor “het lichaam ontdoen van afvalstoffen”. Dat kan op verschillende manieren: intensief, maar ook op een veel mildere manier. Iedere dag veel water drinken ondersteunt het lichaam bijvoorbeeld ook al, doordat er afvalstoffen mee worden afgevoerd. Maar door onze huidige levensstijl en leefomgeving ontstaan er vaak meer afvalstoffen dan we kunnen verwerken. 

Invloed levensstijl

De tijd vliegt en wij vaak nog harder. Gezin, werk, sociale verplichtingen en eet- en drinkgewoontes (en alle stress die bij dat dagelijks leven komt kijken) zijn zaken die ons lichaam (én geest) enorm kunnen belasten. Ontspanning is vaak moeilijk en gewoontes zijn vanzelfsprekend maar niet altijd even gezond voor ons op de lange termijn.

Invloed leefomgeving

Dat geldt ook voor de lucht die we inademen, de straling van de diverse apparaten om ons heen en de zichtbare en onzichtbare stoffen waar we mee in aanraking komen. In de loop der jaren stellen we onszelf bloot aan steeds meer dingen en wordt het aanpassingsvermogen van ons lichaam meer en meer op de proef gesteld. 

Kan iedereen detoxen?

In principe kan iedere gezonde volwassene detoxen, maar voor een aantal groepen is het niet geschikt. Bijvoorbeeld voor mensen die een eetstoornis hebben of hebben gehad. Het lichaam heeft het dan zwaar te verduren (gehad) en de balans is precair. Een normaal voedingspatroon is al een hele uitdaging en ook de mentale uitdaging voor een detoxproces moet niet worden onderschat. Hetzelfde geldt voor personen die herstellende zijn van een ernstige ziekte. De nadruk ligt op het herstel en niet op afvoer van afvalstoffen. Pas wanneer het lichaam weer helemaal op sterkte is, kan detoxen worden overwogen.

Hoe ziet een goede detox eruit?

  • Neem de tijd, alles is een proces
  • Detox het liefst onder begeleiding van een professional. Hij/zij kan een persoonlijk plan van aanpak maken en het verloop maar bovenal uw gezondheid monitoren
  • Wees gevarieerd in de samenstelling van voeding; er moeten voldoende voedingstoffen aanwezig blijven
  • Maak een combinatie van methodes; niet alle afvalstoffen gaan op dezelfde manier weg. Zuren opruimen vergt bijvoorbeeld een andere aanpak dan bijvoorbeeld het herstel van de darmbalans
  • Maak regelmatig gebruik van de sauna of stoombaden, dit zorgt er voor dat de afvoer wordt versneld
  • Beweeg meer dan normaal, liefst in de buitenlucht. Dit is niet alleen ontspannend, maar maakt ook een hoop los en combineert het nuttige met het aangename
     

Er is veel informatie over terug te vinden. De schrijver en medisch onderzoeker Christopher Vasey bijvoorbeeld heeft hier zeer interessante boeken over geschreven die voor velen heel herkenbaar zijn. De Nederlandse detox-coach Jacqueline van Lieshout heeft ook hele praktische boeken uitgebracht en er zijn ook diverse supplementen verkrijgbaar die een goede detox ondersteunen. Uw persoonlijke voorjaarsschoonmaak kan beginnen!

Bekijk de boekentips over ontzuren en ontgiften >>>