“Verzuring van urine verhoogt de kans op blaasontsteking”

Pijn bij het plassen? Constant het gevoel te moeten plassen? Het kan zijn dat u een blaasontsteking heeft. Uit onderzoek* blijkt dat deze veroorzaakt kan worden door langdurig verzuurde urine.

Het leed dat blaasontsteking heet
De kwaaddoeners van blaasontstekingen zijn bacteriën. Het gaat in negen van de tien keer om de E.coli bacterie. Deze leeft in zowel de darmen als rond de plasbuis. Wanneer de bacterie in de plasbuis belandt, bijvoorbeeld tijdens het vrijen of als u de blaas niet helemaal leeg kunt plassen, kan er een blaasontsteking ontstaan. Deze is gelukkig niet besmettelijk en (in de meeste gevallen) niet gevaarlijk. Wel kan een blaasontsteking heel veel pijn doen en bijzonder vervelend zijn.

Heeft u regelmatig last van blaasontstekingen? Dan zijn de uitkomsten van dit onderzoek een cadeautje! In alle andere gevallen: voorkomen is altijd beter dan genezen.

De uitkomst
Diverse wetenschappers hebben verschillende urinemonsters onderzocht op een verband tussen de E.coli bacterie en de zuurgraad van urine. Vervolgens analyseerden zij de zuurgraad van deze monsters tezamen met de aanwezigheid van het eiwit siderocalin. Van deze proteïne weten we dat het blaasontstekingen tegengaat.

Het onderzoek toont aan dat een hogere zuurgraad (lage pH-waarde) van urine van invloed is op het ontstaan van blaasontstekingen. De onderzoekers waren zelfs in staat de groei van bacteriën te vertragen door de zuurgraad van urine in de blaas te verlagen. Chronische verzuring van de urine kan dus tot het regelmatig onstaan van blaasontstekingen leiden. Het verlagen van de zuurgraad van de urine is vrij gemakkelijk te bereiken door het lichaam te ontzuren. Actieve lichaamsontzuring verlaagt derhalve de kans op blaasontstekingen.

Ontdek alle ontzurende Alka® producten >>

*Bron: Human Urinary Composition Controls Antibacterial Activity of Siderocalin