Quinoaburger

Bereiding

Meng alles, behalve de eieren, door de afgekoelde quinoa. Proef even en voeg eventueel nog iets van bovenstaande ingrediënten toe. Voeg dan de geklutste eieren toe. Verdeel het mengsel over 6-8 serveerringen en zet het ruim een half uur in een voorverwarmde oven op 150 graden. Laat ze iets afkoelen en sprenkel dan een lepeltje lekkere olie over de burger (walnoot-, hennep- of olijfolie). Het is ook heerlijk om ze te besmeren met een avocadomousse of met tapenade van zongedroogde tomaatjes.

Uiteraard kun je naar hartenlust ook met andere ingrediënten deze burger maken (bijv. met doperwtjes of kleine stukjes artisjok. Gebruik liever wel steeds de zeewier in verband met het jodium-gehalte en de enorme mineralenrijkdom. Serveer de burgers lauwwarm met een lekkere salade of een groenteschotel. Maar ook als tussendoortje zijn ze natuurlijk prima!

Ingrediënten

200-250 gram (afgekoelde) gekookte quinoa
50 gram boekweitmeel als bindmiddel
Ca. 5 zongedroogde tomaatjes of een halve rode paprika in kleine reepjes gesneden
Ca. 75 gram pitloze, niet al te zoute, olijven in kleine ringen gesneden of anders 1 flinke rode ui
1 teen knoflook
1 eetlepel zeesla, zeepeterselie of een ander gedroogd zeewier

Verse kruiden naar keuze: rozemarijn, oregano, basilicum, bieslook, salie, dragon of wat je maar in huis hebt (anders 2 eetlepels Italiaanse kruiden)
Peper en zout uit de molen
Scheut olijfolie
2 eieren

Gezondheidstips

Quinoa wordt inmiddels zelfs in Nederland verbouwd. Gelukkig, want het is een prachtig voedzaam, volwaardig en lekker eiwit dat ook nog eens heel weinig effect heeft op je bloedsuikerspiegel. Lange tijd is er gezegd dat volwaardige eiwitten eigenlijk alleen in dierlijke eiwitten aanwezig zijn. Maar gelukkig komen er steeds meer plantaardige volwaardige eiwitten (die dus alle aminozuren bevatten). Als je je burger besmeert met avocadospread heb je zelfs 2 volwaardige eiwitten!

Door boekweit te gebruiken als bindmiddel hoef je minder eieren toe te voegen dan je normaliter zou doen.

Dit recept is gemaakt door Rineke Dijkinga. Rineke heeft in Sellingen haar praktijk voor orthomoleculaire- en natuurgeneeskunde. 

Meer recepten >>