Huidcyclus

Elke 15 tot 30 dagen wordt de huid compleet vernieuwd. Dit vernieuwingsproces speelt een essentiële rol bij een gezonde huid. De hele cyclus bestaat uit de geboorte en sterfte van de huidcel, deze noemen we keratinocyten.

De keratinocyt wordt geboren onderin de epidermis. Hier bevinden zich stamcellen die uitgroeien tot keratinocyten. De pH waarde in deze omgeving ligt tussen de 7.5 en 8.5 om een optimale groei van de keratinocyt te bevorderen. Naarmate de keratinocyt ouder wordt begint de lange tocht naar de opperhuid.

Na enkele dagen bereikt de keratinocyt de stratum spinosum, in deze dikke laag gezonde cellen blijft ze, en groeit ze uit tot een krachtige huidcel. De pH-waarde is hier wederom tussen de 7.5 en 8.5 omdat een basische omgeving essentieel is voor een levendige cel. In een zure omgeving sterven cellen af.

In de volgende fase begint de keratinocyt af te sterven. Ze wordt dunner en verliest vocht, de pH waarde van deze laag met afstervende cellen is daarom iets lager, tussen de 7.1 en 7.3. De cel produceert bij het afsterven ook urinezuur die de pH waarde van deze laag overlijdende cellen verder verlaagd.

In het laatste stadium is de huidcel overleden en blijft alleen de platte celwand over. Samen met duizenden andere overleden keratinocyten vormen ze de hoornlaag (stratum corneum). Deze laag kent een pH waarde tussen de 5.4 en 5.9 omdat ze bestaat uit dode huidcellen. Na verloop van tijd schilferen de dode keratinocyten af om plaats te maken voor nieuwe (overleden) keratinocyten.

De meeste tijd brengt de keratinocyt door in een basische omgeving, pas als ze sterft verzuurt haar omgeving. De veranderende zuurgraad zorgt ervoor dat onze huid één van de meest gevoelige organen is die we voortdurend moeten helpen gezond te blijven. Niet voor niets zijn er veel soorten huidverzorging: crèmes, zonnebrand, lippenbalsem, olie, bodylotion, scrubs, douchegel, etc. Allemaal bedoeld om de huid zo gezond mogelijk te houden.  

Om de huidcyclus te stimuleren is het belangrijk basische verzorgingsproducten te gebruiken. De keratinocyten groeien dan gezond op en vormen een stevige hoornlaag (stratum corneum). Gebruik daarom altijd basische crème en scrub om de huid te voeden. 

ALka - De huidcyclus

Nieuwsbrief

Ontvang interessante Alka® informatie over ontzuren, aanbiedingen en leuke weetjes. Vul uw naam en emailadres in om periodiek de nieuwsbrief te ontvangen.