Het belang van basische lichaamsverzorging

Weinig mensen weten dat basische lichaamsverzorging essentieel is voor een gezonde huid. Allerlei huidaandoeningen als eczeem, psoriasis, droge huid, rode huid, etc. kunnen vaak worden hersteld door de verzorging met basische huidproducten als Alka® Bad, Alka® Scrub en Alka® Crème. Maar ook huidbeschadigingen of wondjes herstellen het snelst met basische huidverzorgingsproducten. Hiertoe zijn de laatste deccenia al diverse onderzoeken** over gepubliceerd.

Pssst... onderaan de pagina vindt u een hele leuke kortingsactie!

Onze huid is vaak te zuur!

De huid is altijd licht zuur, maar waarom? Simpel, zure afvalstoffen verlaten ons lichaam via de huid. In de afgelopen jaren raken we steeds meer verzuurd waardoor de natuurlijke huidregulering en het huidvernieuwingsproces wordt verstoord. Nieuwe huidcellen worden te snel rijp, of sterven te snel af. De huid verzuurt, droogt uit of wordt juist vettig met allerlei huidklachten als gevolg.

Waarom is juiste -basische- huidverzorging zo belangrijk?

Om antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst uitleggen hoe de huid en het huidcelvernieuwingsproces werkt.

Iedere huid bestaat uit drie lagen:

drie lagen van de huid

Nu is het belangrijk om te weten dat met huidverzorgingsproducten u alleen de opperhuid (de epidermis) kunt beïnvloeden. De opperhuid bestaat ook uit verschillende lagen, waarbij we de bovenste laag de hoornlaag noemen.

hoornlaag

Het huidvernieuwingsproces

Fase 1: een nieuwe huidcel

Een huidcel komt ter wereld als keratinocyt. Deze wordt geboren onderin de opperhuid. Hier is sprake van een basische omgeving met een pH-waarde die ligt tussen de 7,5 en 8,5. Naarmate de huidcel ouder wordt, wordt ze steeds verder naar het huidoppervlak (hoornlaag) geduwd. Dit noemen we het huidcelvernieuwingsproces.

Fase 2: eindelijk volwassen

Na een paar dagen onderin de opperhuid te zijn verbleven, verplaatst de keratinocyt zich naar een nieuwe laag: stratum spinosum. In deze dikke laag groeit de keratinocyt uit tot een krachtige huidcel. Ook hier is de pH-waarde van de omgeving tussen de 7,5 en 8,5. Dat is maar goed ook: in een zure omgeving sterft de huidcel.

Fase 3: oud en wijs

In deze fase begint de huidcel af te sterven. Ze wordt dunner en verliest vocht. De pH-waarde in deze omgeving is een stuk lager: tussen de 7,1 en 7,3. Tijdens het afsterven produceert de huidcel urinezuur. Dit is een extra verzurende factor voor de huid.

Fase 4: de hoornlaag met dode platte cellen

In dit laatste stadium is de huidcel overleden. Tijdens haar leven is ze steeds platter geworden waardoor nu alleen een platte celwand over is. Samen met duizenden andere overleden huidcellen vormt ze de hoornlaag. De hoornlaag is belangrijk voor ons lichaam: zij geeft bescherming tegen het binnendringen van ziektekiemen. De hoornlaag kent een pH-waarde tussen de 5,4 en 5,9. Echter, door de uitstoot van urinezuren van binnenuit kan de hoornlaag zuurder worden dan pH 5.4. De hogere zuurgraad vormt dan een voedingsbodem voor diverse huidaandoeningen. De hoge zuurgraad heeft invloed op het huidvernieuwingsproces waardoor de huidcylcus te snel (psoriasis) of te langzaam (droge huid, eczeem) verloopt.

Dáárom gebruikt u basische huidverzorgingsproducten

Nu tijdelijk met 10% korting!*

De veranderende zuurgraad maakt van onze huid één van de meest gevoelige organen in ons lichaam. We moeten de huid voortdurend helpen gezond te blijven. De huid heeft een juiste -basische- zuurgraad nodig om de celgroei optimaal (niet te langzaam of niet te snel) te laten verlopen en de hoornlaag niet te sterk te laten verzuren op het einde van de cyclus. Uit onderzoek is gebleken dat de optimale pH-waarde voor de vorming van nieuwe huid tussen de eerdergenoemde 7,5 en 8,5 ligt.

Mensen met huidklachten kunnen deze vaak herstellen door een basische huidverzorging. Het nemen van basische baden met Alka® Bad, het scrubben met basische Alka® Scrub, of het lichaam behandelen met Alka® Creme, herstelt het zuur-base evenwicht, waarbij het huidvernieuwingsproces weer in balans kan verlopen. Met een zijdezachte en stralende huid als resultaat.

10% korting op Alka huidverzorging! (Let op: geldig t/m 22-10-2017)

  1. Plaats Alka® Bad 1200g, Alka® Crème 200ml, en/of Alka® Scrub 625g in uw winkelwagen
  2. Ga naar ‘afrekenen’
  3. Vul in het vakje ‘kortingscode’ de kortingscode in:

HUID10

  1. Druk op ‘kortingscode toepassen’
  2. Ga verder met het algemene afrekenproces

*actie is uitlsuitend geldig in de Alka® Webshop t/m 22-10-20107 en geldt voor Alka® Bad 1200g, Alka® Crème 200ml, en Alka® Scrub 625g

** Meyers, Aronson & Ananthapadmanabhan, 1996, Binding of surfactants to stratum corneum
** Bainbridge, Harris, Jordan & Sharpe, 2008, The effect of topical analgesics on ex vivo skin growth and human keratinocyte and fibroblast behavior