broccoli soepHartverwarmend groen soepje

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • een lepel kokosolie
  • 1 liter water
  • 2 biologische kruidenbouillonblokjes
  • 1 stronk broccoli
  • 5 stelen bleekselderij (eerst even met dunschiller erover)
  • circa 3 aardappelen
  • evt. 1 geklutst ei. Let op: ei altijd in kokende soep klutsen!
  • evt. 1 courgette
  • 2 koffielepels gemalen rozemarijn of 3 takjes heel fijn gesneden verse rozemarijn
  • evt. wat verse bieslook ter garnering
  • peper, (kruiden)zout of beetje shoyu

Bereiding:

Ui en knoflook fruiten in de kokosolie. Daarna het water met de bouillonblokjes aan de kook brengen. Vervolgens de broc­coli, de in stukken gesneden aardappel en de bleekselderij en op het laatst eventueel de courgette erbij doen en gaar laten worden. Doe de groenten er pas in als het water kookt, dat vermindert het vitamineverlies door het kookproces (dit geldt overigens voor alle groenten die je kookt).

De pan van het vuur halen, de soep pureren en rozemarijn erdoor doen. Op smaak brengen met peper en zout of shoyu. Eventueel garneren met de bieslook.

Gezondheidstips:

  • Broccoli is onder de groenten de koploper wat betreft antioxidanten en beschermende stoffen. Alle groenten zijn goede bronnen van mineralen als calcium en kalium. Door brandnetel (en eventueel duizendblad) aan deze soep toe te voegen zorg je ook voor magnesium (de mineralen kalium, calcium en magnesium horen altijd in balans te zijn voor een gezonde hartwerking).
  • Ui en knoflook mogen niet ontbreken in een soepje voor ons hart. Aardappelen zijn prima bronnen van kalium, dus ge­zond voor het hart. Helaas zijn ze ook bloedsuikerverhogend, wat een insulinepiek geeft. In deze soep valt dat reuze mee door de hoeveelheid vezels uit de groente en de eiwitten die je aan deze soep kunt toevoegen: ei, zalm of schapenfeta. • Rozemarijn mag gewoon niet ontbreken vanwege het posi­tieve effect op de doorbloeding en zijn goede antioxidantca­paciteit.
  • Tussen de middag soep eten met daarin veel (gepureerde) groenten is een mogelijkheid om een gezonde hoeveelheid van ongeveer 300-500 gram per dag binnen te krijgen. Alleen met groenten bij je avondeten wordt dit moeilijk.

Variatie:

  • 1 theelepel gemalen brandnetel (maar veel lekkerder is een twaalftal brandneteltoppen)
  • ook een paar takjes jong duizendblad er doorheen snip­peren is lekker en goed voor het hart
  • lekker met wat wilde zalm (uit blik) erdoor. Of met wat verbrokkelde schapenfeta er overheen.
  • wil je je soep nog gezonder en ‘pittiger’? Doe dan de knoflook er pas door als je de pan van het vuur hebt gehaald.
  • vervang de gember en rozemarijn door een afgestreken eetlepel mosterd.

Recept van Rineke Dijkinga, natuurgeneeskundig en orthomoleculair therapeute en schrijfster van de succesvolle boekenreeks (W)eten van (H)eerlijk eten een  heerlijk basisch recept. 

Meer recepten >>

Downloads