Handige tips om te koken met een klein budget!

Zelf koken is een stuk gezonder dan kant-en-klaarmaaltijden. We weten wat er in gaat en door verse producten te gebruiken is de smaak ook nog eens veel beter. Recepten zijn overal te vinden en door regelmatig zelf de keuken in te duiken is een beetje handigheid snel aangeleerd. Maar in al het enthousiasme kan het budget behoorlijk onder druk komen te staan. Hoe is dit binnen de perken te houden?

 

PLANNEN

Stel 1x per week een weekmenu samen met alle ingrediënten die u daarvoor nodig heeft en bij welke winkel(s) deze te vinden zijn. Plan de gerechten met de kort houdbare producten aan het begin van de week en die met langer houdbare aan het einde.

 

SLIM VOORRAADBEHEER

Strakke logistiek? Welnee! Met een beetje moeite heeft u altijd wat standaard zaken in huis om wat te eten te maken (zodat u niet onnodig naar de supermarkt hoeft, waar u altijd weer meer koopt dan gepland). Denk bijvoorbeeld aan gedroogde pasta’s, rijst, blikjes tomatenstukjes, passata di pomodori (basis voor tomatensaus), gedroogde kruiden, diepvriesgroenten, etc.

 

OP MAAT KOKEN

Er wordt dagelijks zoveel goed voedsel weggegooid dat een gemiddeld weeshuis hier blij mee zou zijn. Mocht u over hebben, probeer hier dan een ander gerecht mee te maken op een andere dag (die koelkast hebben we niet voor niets) of het in te vriezen. Als dat allemaal geen mogelijkheid is, maak er dan iemand anders blij mee. Iedereen vind het fijn om niet te hoeven koken en toch lekker te eten. Bovendien is de kans groot dat u snel kunt genieten van een culinaire wederdienst.

 

DE BOER OP

Ook bij de boeren staan de prijzen onder druk en velen van hen zijn een winkeltje begonnen. Dit is voor hun een extra bron van inkomsten, omdat ze een hogere bedrag krijgen dan de inkoopprijs die de grote bedrijven betalen. Maar voor u betekent het óók een voordeel: zonder de supermarkt als tussenpartij betaalt u juist een lagere prijs dan in de winkel. Bovendien is het vaak een leuk uitstapje (zeker met kinderen) en steunt u de lokale economie. Mocht u geen mogelijkheid hebben in de buurt dan is een weekmarkt een prima alternatief. Ook hier gelden lagere prijzen dan in de supermarkt en het assortiment is vaak erg groot. Er zijn volop bijzondere groente- en fruitsoorten verkrijgbaar waar men u graag kennis mee laat maken. Ook zijn er vaak kenners in de buurt die u maar al te graag over hun recepten vertellen; wie weet houdt u er nog leuke contacten aan over ook!

 

Al met al is budget koken prima te doen, even wennen in het begin maar na een tijdje (w)eet u hoe het moet!

Nieuwsbrief

Ontvang interessante Alka® informatie over ontzuren, aanbiedingen en leuke weetjes. Vul uw naam en emailadres in om periodiek de nieuwsbrief te ontvangen.